Domeinnamen

Alle apparaten die verbonden zijn met het internet hebben een IP adres. Een IP adres (IP staat voor Internet Protocol) is unieke set van getallen, nu nog veelal 4 getallen (een IPv4 adres) en steeds vaker 6 getallen (een IPv6 adres), omdat de voorraad IPv4 adressen opraakt.
Maar omdat 83.137.145.160 (het IP adres van de server waar deze website op staat) wat lastig te onthouden is, heeft men domeinnamen geïntroduceerd.

Een domeinnaam wordt meestal gebruikt als adres van een website. Het is dan ook belangrijk dat de naam aansluit bij de (toekomstige) inhoud van de website. Wat uw domeinnaam wordt bepaal je zelf, maar de beschikbaarheid is steeds beperkter, dus de keuze wordt steeds moeilijker.

 

Criteria voor de keuze van een goede domeinnaam

Een goede domeinnaam draagt bij aan:

  • een goede positie in de Google zoekresultaten
  • het vertrouwen dat bezoekers in uw website hebben
  • het aantal terugkerende bezoekers, als ze uw domeinnaam makkelijk kunnen onthouden

De eigenschappen van een goede domeinnaam zijn:

  • een zo kort mogelijk woord dat de inhoud van uw website omschrijft
  • een woord waarop veel mensen zoeken (lees ook de paragraaf ’trefwoorden’ hieronder)
  • makkelijk te onthouden
  • geen verwarring over de spelling mogelijk

 

Meerdere wegen die naar uw website leiden

U hoeft zich niet te beperken tot 1 domeinnaam.

Zo is de website van InterWorld is bereikbaar via de kortst mogelijke naam (iwg.nl, iwg staat voor InterWorld Gateway), de volledige naam (interworld.nl) en via een aantal namen gericht op specifieke doelgroepen (cultuurhosting.nl en sportclubhosting.nl).

U kunt extra domeinnamen dus ook als marketinginstrument inzetten naast de reguliere domeinnaam die u op uw briefpapier vermeld.
Met de lage kosten (zie tarieven) kunt u ook voor een reclamecampagne een tijdelijke domeinnaam registreren.

 

Trefwoorden

Mensen beginnen hun zoektocht op internet vaak met Google. Ze vullen een woord of een zin in en Google toont een lijst van meest relevante websites.
Hebt u een domeinnaam waarin dat zoekwoord voorkomt, dan maakt u meer kans om hoog in de Google zoekresultaten te verschijnen dan andere websites.

Op sommige woorden of combinaties worden vaker gezocht dan andere.
Hebt u een domeinnaam met een woord of combinatie waarop vaak gezocht wordt, dan hebt u een goede domeinnaam te gekozen.

Om te weten welke woorden en combinaties het vaakst gezocht worden maakt u een lijst met trefwoorden die te maken hebben met het onderwerp van uw website en vervolgens kunt u met een aantal tools de populariteit van deze trefwoorden met elkaar te vergelijken.

Daar kan software voor gebruiken, maar er zijn ook legio websites die u daarbij kunnen helpen (al dan niet tegen betaling).

 

Welke domeinnaam extensies zijn er en welke moet ik kiezen ?

Een domeinnaam bestaat uit 2 delen, het zgn. top level domein en het second level domein.
Wat u tot nu toe hebt gelezen ging over het second level domein, het woord ‘interworld’ in de domeinnaam ‘interworld.nl’ is hier een voorbeeld van.

Het top level domein (TLD), ook wel domeinnaam extensie genoemd, kent twee categorieën.
Er zijn generieke TLD’s (.com, .info en .shop zijn hier voorbeelden van) en geografische TLD’s (bijvoorbeeld .nl, .de en .eu).

In principe maakt het technisch niet uit welke u kiest, maar sommige TLD’s zijn niet logisch om te kiezen.
Als u een website hebt die zich richt op Nederlands is .nl (het TLD voor Nederland) een betere keuze dan .de (het TLD voor Duitsland).

In zijn algemeenheid kan je stellen dat het verstandig is om te kiezen voor het TLD van het land waar uw website zich op richt.
Richt u zich op meerdere landen dan is .com de meest voor de hand liggende keuze.
Het gebruik van andere, minder gangbare, extensies wordt afgeraden omdat deze vaak worden geassocieerd met websites die minder betrouwbaar zijn.

 

Is mijn domeinnaam nog vrij ?

Dan begint nu de zoektocht naar de perfecte domeinnaam voor uw website.

Controleer hieronder of de door u gewenste domeinnaam nog beschikbaar is: